Tajtare åtstramningar behövs enligt Finansinspektionen

Amorteringskrav och interna skuldkvotstak hos bankerna råder redan på den svenska bostadsmarknaden. Men nu vill Finansinspektionen införa ytterligare regleringar för att minska belåningsgraden hos svenska hushåll.  

Tidigare skrev vi på Viggos Bostadsnytt om Finansinspektionens planerade förslag om skuldkvotstak, med syfte att sänka hushållens belåningsgrad inför framtida räntehöjningar. Förslaget kom till slut och kallades då en skuldkvotsbroms, och eldade på en redan het diskussion.

Trots effekterna av bankernas interna skuldkvotstak – som tvingar hushåll att köpa billigare bostäder vilket innebär en lägre belåningsgrad – förespråkar nu Finansinspektionen ytterligare åtstramningar.

Erik Thedéen

– En viss åtstramning har skett. Men det är inte så att bankerna har gjort en kraftig åtstramning de senaste två åren, säger Erik Thedéen, chef för FI, till Dagens Industri.

Finansinspektionens perspektiv är att den höga belåningsgraden bland många svenska hushåll medför risker vid framtida räntehöjningar. Skuldkvotsbromsen och skärpt amorteringskrav för hushåll med stora skulder i förhållande till inkomst skulle påverka detta i positiv riktning, menar Finansinspektionen.

– Vi skulle inte införa någon typ av reglering om vi redan ansåg att marknaden själv uppfyllde alla behov. Min bedömning är att de flesta banker fortfarande gör undantag från sina interna krav, säger Henrik Braconier, chefsekonom på FI.

Braconier menar att en del banker har gjort åtstramningar sedan förra årets samtal mellan FI och Sveriges åtta största banker, men att det krävs ytterligare regleringar för att alla banker ska hänga på.

– Hade bankerna själva varit tuffare i det här, eller infört motsvarande tuffa amorteringskrav, så hade det minskat trycket på oss.

Källa: Dagens Industri

Reporter: Jonas Desai