Skärpt amorteringskrav skapar oro

Oron för ett skärpt amorteringskrav fortsätter växa. Nu krävs mer rörlighet på bostadsmarknaden, inte mindre. Det hävdar Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i samband med deras senaste undersökning.

Det skärpta amorteringskravet som Finansinspektionen föreslog för en vecka sedan fortsätter att skapa diskussion. FI menar att ytterligare regleringar krävs för att hålla nere lånekvoten hos svenska hushåll inför framtida räntehöjningar. Kritiken mot förslaget handlar mycket om att skärpta regleringar påverkar marknadens rörlighet negativt, då allt färre hushåll är köpstarka nog för att köpa lägenheter i centrala lägen. Det skapar nu stor oro bland unga hushåll. Enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings senaste undersökning känner 50 procent av unga oro för inför ett skärpt amorteringskrav. Oron berättigas också av mäklarfirman.

– Det skulle framför allt drabba förstagångsköpare i storstäderna som vill köpa i ett relativt centralt läge, säger Marcus Svanberg som är VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Med allt färre som inte får låna nog till att köpa lägenheter blir rörligheten på marknaden allt svagare. Lösningen ligger i politikernas händer, anser Marcus Svanberg.

– Politikerna bör ta ett helhetsgrepp om bostadspolitiken. Det är synd att regeringen inte tycks agera innan valet 2018, det är bråttom.

I undersökningen tillfrågades över 1000 svenskar i åldrarna 18–30 över hela landet om hur amorteringskravet påverkat möjligheten att köpa bostad.

Källa: Dagens Industri

Reporter: Jonas Desai