Mindre orter alltmer attraktiva för bostadsköpare

Bostadsköp på mindre orter med goda kommunikationer till Sveriges storstäder är en mycket bra investering. I alla fall om vi ska tro Hans Flink på Svensk Mäklarstatistiks senaste tankeexperiment.  

Det är på uppdrag av DN som Hans Flink, marknadschefen på Svensk Mäklarstatistik, har tagit fram ny statistik som visar att inte bara storstäder som Stockholm och Göteborg stimulerar prisökningar på bostäder. I själva verket redovisar även mindre orter inom rimligt pendelavstånd till Stockholm kraftiga prisökningar de senaste åren, ibland så mycket som tre gånger pengarna. Enligt Flink fick den som köpte en mindre lägenhet i Eskilstuna i maj 2012 snittpriset 310 000 kronor. Idag kan samma person sälja den till ett snittpris över 900 000 kronor.

Flink betonar samtidigt att detta inte är en prognos, utan en redovisning av hur bostadssituationen har utvecklats de senaste åren i relation till de låga räntorna. Han förväntar sig dock inte att räntorna kommer förbli på dessa låga nivåer.

– Det kommer nog inte att fortsätta. Det ska vi nog inte räkna med, säger Flink, och menar att framtida räntehöjningar kommer att hindra värdeökningen på bostäder.

En gemensam nämnare för de mindre orter som redovisar denna markanta prisökning är att kommunikationen till Stockholm och Göteborg är bra. Och i takt med att storstäderna blir dyrare och dyrare kommer också fler och fler hushåll vara villiga att bosätta sig på dessa platser.

– Det blir som ringar på vatten. Städernas upptagningsområde ökar. När man tidigare sade om en ort att det är för långt bort, blir de nu mer attraktiva, säger Flink och tillägger: Man flyttar längre och längre ut. Det blir mer acceptabelt.

Källa: DN

Reporter: Jonas Desai