Boende mest prisvärt i Norrland

Att bo i en fin villa på Lidingö är drömmen för många svenskar och i synnerhet stockholmare. Men är det verkligen värt det? Enligt Bäst att bo, en undersökning publicerad i tidningen Fokus som mäter i vilka av Sveriges kommuner en köpare får högst livskvalitet för pengarna, finnes drömboendet i Norrland.

Att hitta en 7-rumsvilla på Lidingö under tvåsiffriga miljoner kan vara en utmaning. Kommunen har för många svenskar länge varit drömplatsen att slå sig ner på, inte minst på grund av närhet till vatten och friluftsliv, utan att vara alltför långt ifrån Stockholm city. Men att betala 10 miljoner för en villa på Lidingö är helt enkelt inte värt det. I alla fall inte om vi ska tro resultatet av undersökningen Bäst att bo, som visar levnadsstandard i förhållande till vad boendet kostar. Undersökningen, som tagits fram av Internationella Handelshögskolan i Jönköping, visar att kriterier som service och kvalitet på skolor inte höjs i samma takt som bostadspriserna och att det därför sällan är prisvärt att bo i storstäderna.

– Vi vet att på platser där folk tjänar mer kostar det också mer att bo. I Stockholm till exempel är inkomsterna högre, men inte så mycket högre att det väger upp för skillnaderna i bopriset jämfört med ställen där huspriserna är låga, säger Charlotta Mellander, ansvarig för Bäst att bo-undersökningen, till Fokus.

I avseendet levnadsstandard är det istället i Norrland som folket hittar det mest prisvärda boendet. För andra året i rad utses Piteå till Sveriges mest prisvärda kommun, på andra plats kommer Skellefteå och därefter Sundsvall (på bilden).

– Det är naturligtvis mycket roligt att vi får utmärkelsen. Vi har sett att det är viktigt att ha hela bilden för att vara en attraktiv kommun. Därför jobbar vi hårt och målmedvetet för att vara det, säger Piteås kommunalråd Helena Stenberg.

Enligt Fokus kommunranking kan prisskillnaden mellan en villa på Lidingö och en motsvarande i Piteå uppgå till hela 9 miljoner kronor.

Källa: fokus.se, pitea.se

Jonas Desai