Viggo krönika

Många orosmoln på bostadsmarknaden

I MÅNDAGS LADE finansminister Magdalena Andersson fram sin vårbudget. För oss som är intresserade av bostadsmarknadens ekonomiska utveckling var inget nytt under solen. Regeringen tycker enligt Svenska Dagbladet att utvecklingen på bostadsmarknaden är oroväckande. Men steget att gå från känsla till handling tycks svårt. Fakta i målet är att svenskarna lånar allt mer till sina bostäder, men priserna stiger än mer. I Stockholms innerstad börjar nu ett kvadratmeterpris på över 100 000 kronor bli standard. I synnerhet mindre lyor når detta för säljarna drömpris. Även overkligt stora och speciella objekt kan kosta hur mycket som helst. Nyligen köpte näringslivsprofilen Carl Henric Svanberg och hans fru Louise Svanberg en kåk på Östermalm i Stockholm för svindlande 120 miljoner kronor. Kvadratmeterpriset landade på 200 000 kronor. Detta “townhouse” blev med den prislappen Sveriges dyraste privatbostad. För en vanlig löntagare är dessa bostadspriser lika absurda som sagan om Askungen.

Den stora utmaningen för regeringen är att få igång en flyttkarusell utan att skaka marknaden allt för mycket. Många äldre med utflugna barn sitter idag i stora villor och lägenheter och skulle må bra av något mindre. Men vem vill sälja och köpa något mindre och betala en massa skatt och sen få en lika hög boendekostnad? Svar: bara idioter. I Stockholm leder detta till att många unga bor kvar hemma, trots att de närmar sig de 30. De har inte råd att flytta och trivs hyfsat hemma hos mamma och pappa. Svenska Dagbladets bostadskrönikör Johan Hellekant har ett förslag till regeringen: ”Ett tänkbart löfte hade annars kunnat vara att stimulera ungas bostadssparande genom bättre räntor och fördelaktigare framtida lån från staten. Men inget sådant – som finns i många länder – tycks vara på gång.”

Svenska Dagbladet har via undersökningsföretaget Inizio frågat svenska folket hur bostadskrisen ska lösas? Svaret tydligt: bygg fler hyresrätter. Det anser hela 64 procent av de tillfrågade. Men att detta ska ske i verkligheten är nästan lika osannolikt som att prinsen i Askungen kan tala med fåglar. Under stora delar av 1900-talet tog staten ett stort ansvar för att människor skulle ha ett bra tak över huvudet. Men nu på 2000-talet är det marknaden som styr utan större statlig påverkan, och den säger att byggmästarbyggda bostadsrätter är de mest lönsamma. Att svenska folket misstror dessa kom också fram i Svenska Dagbladets undersökning. Hela 46 procent oroar sig för byggfusk i nyproducerade bostäder. Det finns med andra ord många svarta moln på bostadsmarknaden. Men jag tror att regeringen inte gör något åt detta förrän det börjar regna rejält på bostadskaruellsen. Värst kommer det att bli för de stackare som hoppade på sist.