Krönika: Håll fast vid din rörliga ränta

I veckan gick Erik Thedéen, högsta chefen på Finansinspektionen, ut i Svenska Dagbladet och försökte uppmana svenska folket att gå från rörlig ränta till fast. Att myndigheterna i Sverige har åsikter om vad befolkningen gör med sina pengar är inget nytt. Thedéen på Finansinspektionen har ett dubbelt uppdrag. Han ska dels lära svenska folket spara i ladorna, inte slösa. Men han ska också granska bankerna och det finansiella systemet så att de inte suger ut de värnlösa medborgarna.

Om vi ser till den senare uppgiften så har Finansinspektionen lång väg kvar att gå. Förra året gjorde de fyra storbankerna i Sverige historiska vinster. Svindlande 92 miljarder kronor fanns på sista raden när SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken summerade förra året. En stor del av pengarna har du som läser detta bidragit med när du betalat ränta på ditt bolån. Bankerna har nämligen skruvat på sin bruttomarginal och den är i dag 1,67 procent. Den har aldrig varit högre sedan mätningarna började 2002. Det är som sagt Erik Thedéens, högsta chefen på Finansinspektionen, uppgift att se till att bankerna sköter sig och detta är alltså resultatet.

Erik Thedéen, Generaldirektör, Finansinspektionen

När han nu går ut och tycker att jag och du ska gå från rörlig ränta till fast så tycker jag att vi ska ta detta direktiv med en nypa salt. Jag menar, rörlig ränta är och kommer fortsätta vara det bästa för låntagare. Bostadspriserna är trots amorteringskrav och krav på en rejäl handpenning på väg upp igen enligt de senaste siffrorna från Mäklarstatistik som vi skrev om här på Viggos bostadsnytt i veckan. Anledningen till att bopriserna stiger i attraktiva områden är två: det byggs för få nya bostäder och i princip har vi ett oligopol på den svenska bankmarknaden. En av bromsklossarna är Finansinspektionens enorma regel- och kapitalkrav på nya aktörer. Vore Finansinspektionen på allvar intresserade av att förbättra för vanligt folk vore en annan attityd här välkommen.

Personligen kommer jag att hålla fast vid min rörliga ränta och använda “överskottet” till att amortera trots att jag tycker det är ganska onödigt eftersom min bostad har dubblat sitt värde sedan jag flyttade in för drygt tio år sedan. Skulle det bli riktigt kris är jag beredd att hyra ut ett rum. Det tycker jag är en bättre plan än att varje månad göda det svenska bankväsendet.