Höga prisnivåer – trög bostadsmarknad

Bostadsbyggandet i Sverige har hållit en hög takt under 2017 jämfört med tidigare år. Trots det är bostadsmarknaden trög och ökande prisnivåerna medför en motvillighet att flytta på sig.

Enligt siffror från Hemnet är rörligheten på villamarknaden den lägsta sedan 2013. Bostäder byggs, men utbudet fortsätter att sjunka. Staffan Tell, som är bostadssajtens presskontakt, menar att de höga prisnivåerna påverkar villigheten att flytta på sig.

– Delvis så beror det på inlåsningseffekter på villasidan, att det är många som bor i villor som kanske upplever att man bor för stort men man upplever det för dyrt eller för krångligt att flytta, säger Staffan Tell till Ekot.

Utbudet på villor har mellan maj 2014 och 2017 sjunkit med hela 36 procent. Matilda Adelborg, marknadsansvarig på Booli, förstärker även hon prisnivåernas påverkan på bostadsmarknadens rörlighet.

– En rimlig förklaring till den minskade rörligheten kan vara att vi är uppe på höga prisnivåer just nu och i kombination med amorteringskrav och krav på kontantinsats så är det dyrare för de som vill flytta till större. Och det kan göra att de som behöver flytta till större har svårt att köpa nytt så därför får de anpassa sig till deras nuvarande bostad. Så de kommer aldrig ut på marknaden, säger Adelborg till Ekot.

Boolis siffror visar att villautbudet i storstadsregionerna minskade mellan tre och fem procent i maj. Vad gäller bostadsrätter var siffran mellan fem och 12 procent.