Dyra pengar för fritidshus vid havet

Närhet till havet är av stor betydelse när det vankas köp av fritidshus. Men enligt Mäklarbyrån Bjurfors nya siffror råder en prisskillnad på nästan fyra miljoner mellan ett fritidshus i skärgården och ett motsvarande i vissa inlandskommuner. Det gäller alltså för köpare att fråga sig hur mycket havet egentligen är värt.

Försäljningstakten på fritidshus är högre i maj än någon annan tid under året. Tanken av ett avkopplande boende under semestern lockar en stor publik och helst ska fritidshuset ligga vid vattnet. Men för en köpare av ett fritidsboende i skärgården gäller det att vara extra förberedd rent ekonomiskt.

Mäklarbyrån Bjurfors presenterade nyligen snittpriser på fritidshus i Stockholm som visar en märkbar prisskillnad mellan skärgårdskommuner och inlandskommuner. I Vaxholm kostar ett fritidshus drygt 5,7 miljoner kronor, i stark kontrast till Upplands Bro där slutpriset ligger på knappt 1,4 miljoner kronor.

Att det finns en prisskillnad mellan fritidshus i skärgårdskommuner och inlandskommuner är kanske ingen stor överraskning. Att skillnaden är så markant är mer intressant.

Jag slogs av vilka stora skillnader det är, säger Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors i Stockholm.

Betydelsen av närhet till havet märks även av längre ner i landet. I exempelvis Varbergs kommun kan det skilja stora pengar mellan ett område nära vattnet och ett annat mer inåt i landet.

I kommuner som Varberg och Falkenberg blir det nästan 100 000 kr dyrare för varje steg mot havet du tar. Mot Ullared i mitten av landet får du ett hus för inga pengar alls. Åker du däremot en halv mil mot Varberg strand kostar det helt plötsligt miljoner, säger Louise Loewe, utemäklare på Hemverket.

Men hur ska en köpare tänka då? Enligt Louise Loewe är det viktigt att vara medveten om prisläget, men samtidigt inte vara rädd för att låta känslorna styra.

– Älskar du havet så ska du självklart köpa fritidshus nära havet. Det är dessutom sällan en dålig investering. Men köper du havstomt bara för att marknaden säger det så kan det bli fel, inte minst om prisskillnaden är så stor som den är idag, avslutar Louise Loewe.